Ponedjeljak 29 Studeni 2021
Subota, 17 Studeni 2012 20:20

OTK Rijeka

OTK Rijeka OTK Rijeka

Oldtimer klub Rijeka osnovan je 17. lipnja 1996 godine kao udruga građana koji su se organizirali da bi omogućili što bolje djelovanje u cilju promicanja tehničke kulture na području Primorsko goranske županije i šire, a prema svojim osobnim sklonostima, afinitetima i zanimanjem za oldtimer vozila.

Klub je osnovan u cilju promicanja, razvitka i unapređenja, sakupljanja i očuvanja svih vrsta vozila kako bi se spriječilo njihovo propadanje i uništavanje i u cilju predstavljanja istih kao baštine tehničke kulture u Rijeci, odnosno Primorsko goranskoj županiji. 

Biti član Oldtimer kluba Rijeka je i poseban ponos. Grad Rijeka ima bogatu industrijsku povijest kao povijest auto-moto utrka. Spomenimo samo riječki izum torpedo, kasnije tvornicu traktora Torpedo, Alfa Romeo Aerospider braće Janković konstruirana u riječkom 3.maju 30-tih godina prošlog stoljeća koja je svojom pojavom 90-tih izazvala pravu pomutnju u svjetskim oldtimer krugovima.

Povijest auto-moto utrka u našem kraju seže još davne 1902.godine auto utrkom Nica – Opatija, zatim 1929.auto utrka Matulji-Učka. 

Staza na Preluku domaćin je auto i moto utrka od 1946.do 1960.godine vožene pod imenom Nagrada Jadrana.

Kružna staza oko Trsata poznata je po uspješnom priređivanju auto i moto utrka ,od 1961.do 1972.god.,a naš klub svojom vožnjom tim ulicama vraća sjećanja na te dane.

Nakon uspješno organiziranih utrka ,1960.god. prvi put se voze utrke za Veliku nagradu Jadrana u kategorijama automobile, motocikala i motocikala s prikolicom, a 1978.utrke sele na novoizgrađenu stazu Grobnik gdje se voze moto utrke Grand Prix-ja sve do 1990.g.

Upravo je staza na Grobniku domaćin skoro svakog našeg oldtimer auto i moto druženja.

Oldtimer klub Rijeka u svim dosadašnjim godinama djelovanja temeljio je svoju djelatnost na organizaciji dva međunarodna natjecanja oldtimer vozila svake godine, i to:

  • Auto rally - Međunarodni natjecateljski susret oldtimer automobila
  • Moto rally - Međunarodni natjecateljski susret oldtimer motocikala
  • sudjelovanje naših članova na županijskim, državnim i međunarodnim natjecanjima oldtimer vozila. - posjet izložbama, sajmovima i manifestacijama vezanim uz oldtimer vozila
  • organizaciju i sudjelovanje na izložbama
  • sakupljanje tehničke i povijesne dokumentacije
  • izdavačku djelatnost u funkciji tehničke kulture (izdavanje biltena)

Oldtimer klub Rijeka članica je Zajednice tehničke kulture Rijeka i članica Hrvatskog oldtimer saveza (HROS). Članovi svoje aktivnosti ostvaruju u tri formirane sekcije: Auto sekcija, Moto sekcija i Sekcija plovila.

Mnogi članovi su sami restaurirali svoja vozila. Širok je raspon vozila - automobila i motocikala po starosti, tipu i marki, tako da ima od najstarijih predratnih automobila i motocikala, te motocikala s prikolicom iz tridesetih godina prošlog stoljeća, vrlo vrijednih restauriranih automobila i motocikala iz pedesetih godina prošlog stoljeća, veći broj automobila i motocikala iz šezdesetih i sedamdesetih godina, oldtimer sportskih automobila, terenskih oldtimer automobila.

Velika tradicija auto i moto sporta, kao i bogata industrijska povijest grada Rijeke, zadužili su ovaj klub da bude promotor tehničke kulture na području Primorsko goranske županije, te je svojim djelovanjem postao nezaobilazan na brojnim događajima vezanim uz auto-moto svijet.

Članovi Oldtimer kluba Rijeka svojim su dosadašnjim aktivnostima u organiziranju brojnih oldtimer događanja zadužili buduće članstvo da nastavi bogatu tradiciju rada kluba,koji je u godinama svog postojanja mijenjao vodstva, ali ne i ponos,uspjeh, tradiciju,rezultate koji su ga s pravom svrstali među vodeće oldtimer klubove u zemlji, a u pojedinim disciplinama i prvim, najboljim, najuspješnijim!

Oldtimer klub Rijeka 1996.
Verdijeva 11/II, Rijeka

Google oglas

Istaknuti oglas