Subota 27 Studeni 2021
Četvrtak, 24 Siječanj 2013 09:59

Makete oldtimera Vladimira Vinduške

Napisao
Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)
Maketa umjetnika Vinduške Maketa umjetnika Vinduške
Retrospektiva prekrasnih maketa oldtimera umjetnika Vladimira Vinduške bit će jedna od poslastica za posjetitelje u Muzeju automobila ovoga petka. Vladimir Vinduška rođen je u Zagrebu 1952., a od najranije mladosti u njegovom ga stvaralaštvu veže ljubav prema starim automobilima. Umjetničko djelovanje započeo je izradom kolaža i maketa još davne 1973., a opus njegovih djela bilježi nekoliko faza koje se s vremenom razvijaju prelazeći postupno iz kolaža u prave makete. Stilski se koristi starim neuporabljivim predmetima koje reciklira i time oni dobivaju nov smisao sudjelujući u nastanku priče o starim automobilima zabilježene kao pokret skriven u vremenu.
 
Automobili od starih kišobrana i satova
Izrada maketa se sastoji od nekoliko faza. Prva je odabir automobila koji će se izrađivati, najčešće vozilo koje je bilo značajno u povijesti automobilizma ili je imalo neke specifičnosti koje su imale utjecaj na budućnost razvoja tehničke kulture i znanosti. Obzirom da originalnih nacrta nema ili je do njih teško doći, slijedeća je faza izrada detaljnog nacrta u mjerilu koji je baza za izradu modela. Najprije se izrađuju kotači, zatim šasija sa tijelom koje se pozicionira na drvenu podlogu, a zatim se na to nadograđuju svi preostali dijelovi te detalji. Zatim se sve rastavi i oboji uljanom bojom - te se ponovno pričvrsti na podlogu. 
Veliki dio posla sastoji se od prikupljanja dijelova za izradu, najčešće predmeta za svakodnevnu upotrebu kao što su stari satovi, kišobrani, limovi, raznovrsni vijci i slično. Za jednu maketu stoga treba puno vremena, vještine i strpljenja. Vrijeme koje je potrebno za izradu modela je između tri i pet tjedana.
 
Stalni izložbeni postav
Makete se mogu razgledati 25.01.2013. za vrijeme održavanja manifestacije Noć muzeja u budućem muzeju automobilizma Ferdinand Budicki u Zagrebu. Tendencija maketa je da se pokažu najstariji primjerci automobila svjetske proizvodnje čiji se orginali nalaze u najvećim svjetskim muzejima te će one biti u stalnom postavu muzeja koji svoja vrata otvara u šestom mjesecu ove godine.
 
Također na našim stranicama možete pregledati galeriju maketa izrađenih do danas. Video sadržaj HRT. Ako ste zainteresirani za neku od maketa javite nam Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.!
 

Google oglas

Istaknuti oglas