Ponedjeljak 29 Studeni 2021
Ponedjeljak, 21 Travanj 2014 10:36

Muzej traktora - "Traktor story"

Napisao
Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)
Galerija Konobon Galerija Konobon

U prostoru, gdje se od davnina nalaze susretišta komunikacija i putova, uz jamu Baredine kao prirodnu znamenitost, postavljena je izložba posvećena poljoprivredi kroz prikaz predmeta i strojeva usko vezanih uz povijest ovog kraja i njegovih ljudi.

Prvi dio izložbe je stalni postav pedesetak povijesnih traktora i poljoprivrednih strojeva nazvan Traktor story. Nostalgiju mnogih pobuđuje stari Fordson iz 1923. godine, prvi traktor koji je došao u naše selo i dizel motor na grijanu glavu koji je nekoć pokretao porečki mlin uz brojne dokumente i fotografije iz tog vremena.

U ekskluzivnom prostoru Galerije Konobon predstavljena je priča o mediteranskoj trilogiji - kruhu, maslinovom ulju i vinu, zastupljenima na ovim prostorima od antike, preko srednjeg vijeka pa do današnjih dana.

Traktor story

Traktor story je prva stalna izložba oldtimer-traktora u Hrvatskoj otvorena od 2010. godine kao kolekcija pedesetak traktora, vršilica i ostalih poljoprivrednih strojeva te brojnih sačuvanih fotografija i dokumenta iz tog vremena. 

U postavu se posebno ističu stari Fordson iz 1923. godine, prvi traktor koji je došao u obližnje selo Novu Vas te stari motor na grijanu glavu koji je početkom prošlog stoljeća služio za pokretanje nekadašnjeg porečkog mlina. 

Henry Ford poznat je kao utemeljitelj Ford Motor Company-a, a slavu je stekao preko Modela T, prvog automobila na svijetu proizvedenog na pokretnoj traci i dostupnog široj populaciji. Međutim, manje je poznato da je Ford također radio na proizvodnji traktora. 

Porijeklom iz poljoprivredne obitelji iz Irske, obogativši se na proizvodnji automobila, odlučio je olakšati život na selu. Priča kaže da je taj zadatak dao dvojici mladih inženjera koji su mu predočili revolucionarnu ideju proizvodnje traktora u monobloku (bez šasije). Iako u početku nesklon, prihvatio je ideju što se kasnije pokazala pozitivnom zbog činjenice da je njihov traktor bio daleko lakši pa stoga i snažniji. Prednosti su mu također bile jednostavnost rukovanja i niža cijena, tako je 1922. njegova tržišna cijena iznosila 395 dolara. 

Zahvaljujući tome, već u počecima, 1918. godine Ford postaje najveći američki proizvođač traktora sa 30 000 proizvedenih primjeraka, a do 1928. broj prodanih primjeraka iznosi 738 000 čime je i uvelike pripomogao oporavku gospodarstva nakon Prvog svjetskog rata. 

Traktori su prodavani diljem svijeta, pa je tako sklapanjem sporazuma 1919. godine između kompanije Ford i SSSR-a, u sljedećih nekoliko godina većina proizvodnje Fordson-a bila upravo za sovjetsko tržište. Stoga je iste godine otvorena tvornica u Cork-u (Irska). Godine 1932. otvara se i tvornica u Dagenham-u (Engleska) u koju se seli gotovo kompletna proizvodnja.

Zanimljiva je i priča oko imena Fordson. Naime, kada se Amerikom pročulo da Henry Ford ima namjeru proizvoditi traktore, grupa poduzetnika brže se dosjetila te registrirala tvrtku Ford Tractor Company u nadi kako će tako izvući kakvu materijalnu korist. No Henry se dosjetio kompromisnog rješenja te je u ime kompanije uključio i svog sina te je svoje traktore nazvao Ford&Son od koje nastaje izvedenica Fordson. Treba spomenuti kako je Ford Tractor Company plasirala beznačajan broj traktora dok su traktori Fordson proizvedeni u preko milijun primjeraka. 

Motor Modela F, prvog modela traktora, bio je izveden s četiri cilindra te je, s tri brzine i pri 1000 okretaja u minuti, bio u mogućnosti proizvesti do 20 konjskih snaga. Kao gorivo se koristio petrolej, a za samo paljenje benzin.U našem je kraju taj traktor uglavnom služio za vršenje žita odnosno kao pogon za vršilicu.

U doba vršidbe, zbog malog broja traktora, bilo je to veoma unosno zanimanje. U tih je mjesec i pol dana svakodnevno bio u funkciji od jutra do mraka. Iz računa iz 1948. godine, predstavljenog na izložbi, može se iščitati kako je u 45 minuta, vršilica koju je Fordson pogonio, ovršila 535 kg žita, što daje određenu sliku kako je prosječna obitelj na selu proizvodila između 500 i 1000 kg žita. U funkciji je bio do pojave prvih kombajna u okolici, odnosno do početka 70 - tih godina.

Traktor story & Galerija Konobon
(kod jame Baredine)
Nova Vas
Poreč

Dolazak:
Osobni automobil: Trst – Pula (autoput), izlaz Višnjan/Poreč-sjever, nastaviti u pravcu Poreča 5 km do jame Baredine

Google oglas

Istaknuti oglas