Ponedjeljak 29 Studeni 2021
Nedjelja, 02 Travanj 2017 16:29

U Selnici sve više stranaca

Napisao
Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)
Muzej oldtimer-a Šardi Muzej oldtimer-a Šardi

U prvom hrvatskom Oldtimer muzeju Šardi, osim jedinstvene zbirke starih automobila, motocikala, bicikala i čak jednog tramvaja, svoje su mjesto našle i replike starih zanatskih radionica s originalnim alatom, vrijedna kolekcija starog oružja i starog novca.
Vlasnik ovih dvjestotinjak eksponata je 64-godišnji poduzetnik Ignac Šardi iz gornjomeđimurske Općine Selnica. Svog prvog oldtimer automobila, Fiata Baillu, kupio je 2000. godine. Prije četiri godine, njegova tvrtka preselila se u veći prostor, čime se oslobodio prostor za izložbu ovih vrijednih eksponata. 

- S idejom muzeja krenuli smo entuzijastično, no njegova budućnost je, mislim, neizvjesna. Malo sam razočaran posjetom jer se u muzeju nalaze vrijedni eksponati koji se ne mogu pronaći nigdje drugdje. Primjerice, automobila na drva nema u okolici od 500 kilometara - rekao je Ignac Šardi koji, usprkos slaboj posjećenosti, ne želi odustati od ideje muzeja. Prvenstveno mu je žao što njegov muzej nije prepoznat od škola, vrtića i lokalnih turističkih zajednica. 

Najviše je posjetitelja u Muzej došlo autobusima iz Slovenije, a posjetili su ga i grupe koje su došle autobusima iz Engleske, Nizozemske i Austrije.
- Žao mi je što se ne prepoznaje vrijednost ove zaista impozantne zbirke, posebice od škola koje imaju tehničku kulturu jer su cijene za upad zaista simbolične - dodaje.

Ljubav prema Tatri

Ovaj svestrani vlasnik muzeja posebno je ponosan na češku Tatru 87 iz 1936. godine koja je u Hamburgu izabrana za automobil koji je obilježio 20. stoljeće. Tatru 87 kupio je u Varaždinu, a na njezinu obnovu utrošeno je 6.000 sati rada. Tatre su, kaže Šardi, tehnički najnapredniji i najskuplji automobili koji se se proizvodili u bivšim socijalističkim zemljama. Još jedna takva, Tatra T54 iz 1931. godine posebna je jer ne ide na gorivo, već na drvni plin. U muzeju ima i Tatru 603 koja se proizvodila od 1955. do 1975. godine i to samo za istočnoeuropsku diplomaciju. - Radila su se samo dva komada automobila dnevno, i to ručno - otkrio je Šardi.

Trenutno je u muzeju na obnovi kanadski automobil Mercury iz 1959. godine koji je kupio i dopremio iz Nizozemske. Na njegovu obnovu utrošit će 1.000 sati rada, a ugradit će se svi originalni dijelovi.
- Skidamo kabinu, uredit ćemo mu motor i šasiju te će za nekoliko mjeseci, nadam se, voziti - rekao je Šardi čiji su svi automobili u voznom stanju. Automobile registriraju svake četiri godine, što vrijedi za svako povijesno vozilo.

U Ormož

Muzej krase i dva vatrogasna vozila. Vozilo Selničkih Ogenbranca ili vatrogasaca stiglo je u ruke Ignaca Šardija iz slovenskog Ormoža u ruševnom stanju. Prije tri godine, ormoški vatrogasci imali su proslavu te su ga, kaže Šardi, zamolili da dopremi vozilo na tri dana, što je i učinio. Drugo vozilo poklon je Općine Kotoribe. 

Osim oldtimer automobila, vatrogasnih vozila i motora, u muzeju Šardi nalazi se drvodjelska i postolarska radionica te muzički kutak s klavirom i gramofonom.

Đir po Međimurju

- Imam i medalje iz Hrvatskog lovačkog saveza, a predsjednik sam Lovačkog društva Srndač. Bio sam i u Kultuno umjetničkom društvu desetak godina - dodao je Šardi koji je u jesen i proljeće organizirao i traktorijade. Jedna takva, ali u manjem obliku nego prijašnjih godina, najavljuje Šardi, održat će se i ove godine u jesen, nakon završenih poljoprivrednih radova. Isto tako, svi Selničani moći će ove jedinstvene automobile vidjeti na ulicama početkom lipnja, kada će Ignac Šardi, zajedno sa svojim prijateljima, vrijedne automobile provesti kroz Međimurje. (izvor: regionalni.com; autor: JN)

Više u ovoj kategoriji: « Novi Muzej oldtimera

Google oglas

Istaknuti oglas