Subota 27 Studeni 2021

Avantura po Balkanu 2010

Napisao
Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)
Ruta Ruta

Tri Spačeka i jedna Dyana te devetero ljudi na 3.000 km dugom putu obišli su 6 država, 4 nacionalna parka i 3 grada zaštićena UNESCOm.

Posade ovih starodobnika činili su članovi kluba iz Zagreba, Ozlja i Karlovca. Na trasi Zagreb-Đakovo-Beograd-NP Zlatibor-Novi Pazar-Kosovska Mitrovica-Priština-Skopje-Šutka-Ohrid-Elbasan-Tirana-Drač-Skadar- NP Biogradska gora-NP Durmitor-Nikšić-Podgorica-Kotor-Dubrovnik-Mostar-Sarajevo-Zagreb nije bilo ozbiljnijih kvarova osim promjene reglera i pumpice za dovod goriva te jedne žaruljice.

Iako su Spačeki i Dyana stari preko 35 godina njihovi vlasnici ih redovito održavaju te svake godine s njima putuju na neku od europskih destinacija. 2010 godine izbor je pao na Balkan točnije na Srbiju, Kosovo, Makedoniju, Albaniju, Crnu Goru i Bosnu i Hercegovinu.

Najviša točka puta bio je Žabljak na 1500 m, ujedno i najviše naseljeno mjesto te mjesto s najviše zabilježenih oborina.

Najviša temperatura zabilježena je u Skoplju s izmjerenih 37 C, dok je najniža temperatura bila na Durmitoru gdje je zabilježeno samo 6 C. Krave, konji,svinje, kokoši bili su normalna pojava na cestama Sandžaka, Kosova i Albanije, a za doživljeni kaotični promet koji vlada na cestama teško je naći riječi kojima bi se to moglo opisati.Na Zlatiboru uz Drvengrad od Emira Kosturice najveća turistička atrakcija je stari vlak „Ćiro“ koji prometuje uskotračnom prugom iz 1925. godine, a koja danas vozi na relaciji Vitasi – Mokra Gora. Da bi se savladala visinska razlika od 300 metara na kratkom rastojanju pruga prolazi kroz 22 tunela te 10 mostova i sve to u obliku broja „8“ tzv. Šarganska osmica.

Interesantan je bio ulazak na Kosovo gdje je na granici uz pogled na tenk i bodljikavu žicu trebalo platiti 50 eura za osiguranje automobila. Ipak Spačeki prolaze bez davanja jer je nedavno zapaljena kućica u kojoj se plaćalo osiguranje . Na izlasku iz Albanije plaća se 2 eura takse po autombilu, dok se na ulasku u Crnu Goru plaća 10 eura ekološke takse. Najegzotičniji trenutak putovanja bila je Shutka – najveći romski grad u Europi sa 50.000 stanovnika udaljen 20 km od Skoplja. Bilo je i komičnih situacija u Albaniji gdje se jedan Spaček nije mogao upaliti ključem zbog praznog akumulatora pa su ga palili kurblom na oduševljenje lokalnog stanovništva.

Čitav put bio je interesantna simbioza glavnih gradova i nacionalnih parkova od kojih treba izdvojiti Zlatibor, Biogradsku goru kao jednu od tri posljednje prašume u Europi i Durmitor. Ohrid, kanjon Morače, rijeka Tara, put od Elbasana do Tirane, te put od Cetinja do Kotora također su neke od destinacije koje su nas oduševile, a neke od destinacija zaštitio je i UNESCO. Predzadnja stanica bio je naš morski biser Dubrovnik, a zatim preko Sarajeva slijedio je povratak u Zagreb.Jedan od administratora foruma Borac, na forumu je napisao: „glupo je uspoređivati putovanja svaka zemlja ima svoje čari...za balkan raid mogu reći da je bio barem meni osobno najegzotičnije putovanje u životu,,toliko sličnih, a opet različitih država na malom prostoru obići u čudnoj simbiozi glavnih gradova i netaknute prirode je poseban doživljaj... Doživjeti noćni život Beograda ili Skopja, a zatim se kupati u jezerima na 1100 metara u Crnoj gori..proći texas od prometa po Kosovu doživjeti rupetine u Albaniji...vidjeti Shutku - najveći ciganski grad u Europi - isprobati nacionalne specijalitete i doživjeti milion malih situacija koje ne može dočarati ni video ni fotka..tamo je naprosto trebalo biti. Isprobano je na na Balkan raidu oko 20 vrsta pive, a troškovi benzina su bili oko 1800 kn po Spačeku.“

Više u ovoj kategoriji: Salbris - svjetski susret spačeka »

Google oglas

Istaknuti oglas