Ponedjeljak 29 Studeni 2021

Oldtimeri na malo poznatom velodromu

Napisao
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Mapa Budimpešte Mapa Budimpešte

Pojedina polovna vozila nemaju cijenu. Stotine takvih izložene su u Mađarskoj, a vlasnici svoje ljubimce, stare i do 90 godina, održavaju u vlastitim garažama. Miris ulja, neobičan zvuk motora i neizostavni element povijesti - recept su za uspješan događaj na velodromu u Budimpešti. 

Više tisuća ljudi došlo je vidjeti blizu 200 automobila i motora koji su gotovo nestali krajem prošlog stoljeća. Među njima je i francuski Salmson iz 1923. godine, čiji je ponosni vlasnik Zsolt Lukacs.
"Ovaj osjećaj je jedinstven u današnjem svijetu. Ovo nije Facebook ili smartphone, gdje mijenjate stvari kad god poželite. Ovo je pravi aluminij, pravo drvo, prava koža... To je danas prava rijetkost", ističe on. Automobilima je dozvoljena vožnja samo po unutrašnjem dijelu staze. 

"Ovo je stara trkačka staza. Konačni oblik dobila je 1928. godine, i to je posljednji put da je svjetsko motociklističko prvenstvo održano ovdje. Staza je obnovljena 1977. godine, ali nikad se na njoj nije održalo neko takmičenje. Sada je u lošem stanju, jer je niko ne održava, ali to je sve što imamo", kazao je nadzornik staze Peter Tarapcsak. 

Iako se staza nalazi u centru Budimpešte, mnogi Mađari ne znaju za njenu lokaciju. Organizator Andras Noszvai naglašava da je to jedna od najstarijih trkačkih arena u Europi.
"Mi smo na poprilično nepoznatom mjestu u centru grada. Svi se iznenade kada stignu ovdje, jer je arhitektura vrlo stara, ali staza se još može koristiti. Vozila nisu samo izložena, nego ih posjetitelji mogu vidjeti u pokretu i slušati zvukove njihovih motora", navodi Noszvai. 

Budući da se Velodrom ne koristi za utrke, njegovi vlasnici se nadaju da će dospjeti na kalendare sličnih događaja poput ovog. (Aljazeera Balkans)

Video sadržaj

Staza u Budimpešti
Više u ovoj kategoriji: « Tomosima na more MZ-om po Hrvatskoj »

Google oglas

Istaknuti oglas