Ponedjeljak 29 Studeni 2021

Starim cestama do raja

Napisao
Ocijeni sadržaj
(2 glasova)
Citroen 2CV6 na nadvožnjaku Citroen 2CV6 na nadvožnjaku
Današnje moderne ceste tj. autoputevi u čudesno kratkom roku povezuju točku A i točku B, putnici lete u super brzim automobilima za koje se ponekad čini da ni ne dodiruju tlo. Tu je klima, muzika, TV....vanjski svijet gotovo da i ne postoji. Putem imaju priliku vidjeti benzinske pumpe i pokoju stravičnu prometnu nesreću. 
Nekada su se ceste gradile posve drugom logikom, bile su povezane s pojavom koja se nazivala automobilistički turizam u kojem je putnik koristio cestu da vidi i nauči o kraju kroz koji prolazi. Putnik, put i putovanje imali su svoje vrijeme, ritam, brzinu, doživljaj i harmoniju potpuno neshvatljivu današnjem vremenu u kojem živimo. 
 
stare ceste
 
Današnja peta brzina nekada je bila treća brzina. 
Na takvim cestama koje danas nazivamo starim ili lokalnim cestama imamo priliku stati i okupati se u rijeci, jezeru i moru, popeti se na planinu, kupiti domaće voce, povrće, meso, med, orahe, napuniti kanister izvornom vodom, vidjeti čudesne pejzaže. 
Ovce, koze, krave, konji, psi, mačke, pilići, kokoši, guske, patke, fazani, orlovi, čaplje, sokoli, rode normalna su pojava jer ljudi i životinje tamo još žive u simbiozi. Ako imate sreće u tom velikom zoološkom vrtu možete vidjeti i srnu, jelena, divljeg zeca, divlju mačku, a samo rijetki imali su susret i s medvjedima. 
Na starim cestama možete vidjeti prekrasne mostove, crkve, kule, tvrđave , razne fortifikacije, suhozide i kažune. 
Osim što se besplatno vozite možete i besplatno spavati, a to znači imati jedinstvenu priliku vidjeti i sudjelovati u sumraku i zori dva najljepša momenata kad priroda ide spavati i kad se budi s čitavom paletom, boja zvukova i mirisa. I ona treća brzina čini se tada prebrzom, pa ponekada valja ostaviti auto i uputiti se pješice. 
Ponekad te stare ceste nadvožnjakom sijeku nove moderne autoputeve u kojem ponekad taj ludi brzi mravinjak stoji satima zbog nekog razloga.. Tada mi u starim kantama na starim cestama zastanemo, pogledamo prema dole nasmiješimo se od srca vlastitoj slobodi i krenemo tamo gdje putnik put i putovanje postaju jedistveno i neraskidivo iskustvo.

Google oglas

Istaknuti oglas